úterý 31. března 2015

Povodně a záplavy

Nedílnou součástí končící zimy bývá každoroční tání sněhu a když se k tomu přidá deštivé počasí, máme tu velkou vodu. Hladiny řek se nám opět začínají zvedat, mějte se proto na pozoru, ale hlavně buďte připrveni čelit tomuto živlu třeba bezchlorovou cestou.

Povodně, hrůza a děs, nepřál bych to nikumu zažít na vlastní kůži, ale když proběhne záplavová vlna domem, máme v něm okamžitě bláto s naplavenými předměty, ale hlavně obrovskou hromadu starostí a problémů.

Když pomineme tu děsivou situaci v zápětí zjistíte, že jste přišli o všechno co se nedstěhovalo do horních suchých pater.....  No je to tvrdá realita a všechno co přišlo do styku s kontaminovanou vodou musí prostě pryč. Důvod je velice jednoduchý, jsou to fekální bakterie obsažené v kontaminované vodě, které jsou prostě všude, kde byla komtaminovaná voda. V krátké době jsou sehnání chlorové dezinfekce, které zdarma dostanete na obecních úřadech u hasičů,  v krizových štábech apod....

Nastává situce, kdy musíte zaplavené prostory vyklidit a zbavit náplavenin a nečistot, co donesla voda. Po vyklizení mám zůstanou holé zdi a betonová podladha a s tím také chmurné myšlenky v hlavě. Na řadu přijde chlorová dezinfekce, abychom tímto způsobem ošetřili kontaminované zdivo, kde jsou naplavené fekální bakterie, které se dostali prostě všude, do všech pórů v betonové podlaze, tak i ve zdivu, které je nasáklé vodou. V dalším postupu se odstraní vlhká omítka až na cihlu a začne se vysoušet. A sušíme a sušíme, čím větší teplo tím dříve to vyschne, ale také si ty fekální bakterie hezky tím teplem zahřejeme a namnožíme. Okem to vidět není, ale jich všude hodně. SAVO jako chlorová dezinfekce působí jen 6 až 8 hodin a potom už jen smrdí bez účinku. Po tomto časovém úseku by se mělo dezinfikovat znovu. Ze zkušeností vím, že se tato operace mockrát neopakuje a protože nadále vysoušíme a množíme si všude bakterie, v nastávajícím období čekáme, až nám mokré zdivo vyschne. Až usoudíme že zdivo je dostatečně suché, provedeme natažení nových omítek. Máme krásné nové a rovné zdivo, ale pod mím je skrytá bomba v podobě zazděných fekálních bakterií. O možnosti vzniku alergických onemocnění tady není vůbec pochyb.........

Nabízíme jiné řešení dezinfekce...    
Jak výrobky řady ECODES fungují, jsem již v minulých článcích psal, takže rozepisovat to znovu je zbytečné, o čištění zamořených a zatopených studní jsem už také psal, obě tyto témata určitěk povodním patří..

Jednoduché řešení je vyměnit SAVO za ECODES, jeho dlouhodobý účinek je pro tyto krizové situace jak stvořený, ale je to volba každého z nás.

Pokud by chtěl kdokoliv tuto problematiku konzultovat, jsem tu a rád poradím....    -lekr-

Žádné komentáře:

Okomentovat