úterý 24. března 2015

zahradní jezírka, studny a užitková voda

Úprava užitkové vody ve studnách a zahradních jezírkách

 Ochrana užitkové vody proti bakteriím, včetně fekálních bakterií, virům, plísním, kvasinkám, řasám, kontaminacím a zápachům, ale také úprava průzračnosti vody téma dnešního blogu

Otázka pro všechny majitele studní a zahrádkáře: 
,,Proč čistíte zahradní studnu SAVEM, když to jde voňavější cestou?"

 Čištění studní je dřina, znám několik studnařů, co na čištění studní nepoužívají SAVO .............třeba takovej  Radkins, vždycky se rozčiloval, proč si tam ti lidi lejou chlór a byli prý i tací, co nic jiného nechtěli, ikdyž dostali na vybranou a nevyužili jinou lepší a hlavně zdravější možnost................  Nejhorší jsou situace po povodních to jsou zatopené studny nepoužitelné a právě tady dokáže efektivně ECODES pomoci.

Produkty řady ECODES pomáhají vašemu zdraví tím, že umí účinně a ve velice krátké době ošetřit bezchlorovou cestou každý zdroj užitkové vody. Vydezinfikují tedy studny, jezírka, vrty, nebo nádrže s užitkovou vodu nebo jinou vodní zásobu a zlikvidují tak fekální bakterie, veškeré viry, bakterie, plísně, kvasinky a stejně tak zamezí i růstu a usazování nežádoucích řas. S dlouhodobou působností, kdy ve vodním prostřední, dle zátěže mikroorganizmů, vydrží až 14 dní a při teplotě až 250°C. Dávkují se dle potřeby, minimálně jednou za 10 až 14 dní.  Produkty ECODES mají vyrovnané pH, neleptají, nevysušují, ani jinak nepoškozují pokožku, sliznice, nedráždí oči. Produkty jsou bez zápachu a odstraňují hnilobný zápach, vzniklý z odumřelých mikroorganizmů, tkání, kůže, rostlin, kvasinek atd. Při pravidelném užívání produktu ECODES, tento ochraňuje jednotlivé kovové prvky rozvodů vody a jejich zásobníků proti korozi.

Jak ošetřit vaši studnu a užitkovou vodu?
             Pokud byl k dezinfekci užitkové vody použitý chlor, nechte jej z vrtu, studny vyprchat, to samé platí u zásobníku, nebo rozvodů a technologických zařízení. Chlor vyprchá do 8 hodin. Pro správný účinek produktu ECODES  aplikujte nejdříve po 24 hodinách, kdy byl naposledy aplikován chlorový prostředek.
•             Produkty řady ECODES aplikujte přímo na hladinu vody, nebo čerpáním tlakujte do rozvodů.
•             Potřebné množství jakéhokoli produktu řady ECODES nejprve nalejte do nádoby s vodou, řádně promíchejte a pak nalejte do vrtu, studny, nebo vodního zásobníku. Pokud nelze přímo aplikovat na hladinu, pak do vrtu nebo studny po aplikaci vlijte pro spláchnutí větší množství vody, aby co nejmenší množství účinné látky produktů ECODES  ulpělo na stěnách nebo technologiích ve vrtech, studnách atd.
•             Pokud čistíte vysoce kontaminovanou studnu, vrt, zásobník, rozvody, nejdříve vodu vyčerpejte, nebo vypusťte, prostředí vyčistěte a propláchněte. Potom aplikujte produkty ECODES do napuštěné či načerpané vody.
•             Potřebné množství účinné látky zjistíte z tabulky ředění.     
•             Dávkujte jednou za 10 - 14 dní.
•             Používá se i na teplou vodu a teplovodní rozvody
•             Při prvním použití dávkujte šokovou dávku. Tu opakujte při potížích.
•             Produkty ECODES neřeší kontaminace způsobené technickým poškozením      vybavení a dlouhodobé, či trvalé průsaky do těchto zařízení.
•             Dodržujte návod.
•             Voda není pitná pro lidi.

Jak se zbavit řas v okrasných jezírkách a dalších vodních plochách.
      Pro ochranu vašeho zdraví a bezpečnosti vodního prostředí v okrasných jezírkách a dalších vodních plochách účinně aplikujte ECODES POOL. Aplikací produktů řady ECODES POOL, lze ve velice krátké době zajistit vaše okrasné jezírko, nebo jinou vodní plochu proti růstu a usazování nežádoucích řas a dalších mikroorganizmů. Produkty jsou tedy velice silně algicidní. Jedná se o produkty s dlouhodobou účinnosti na bázi kationtově aktivní biocidní prostředky. Účinná látka je polymer, který zničí živé buňky elektrostatickým výbojem a ve vodním prostřední vydrží až 14 dní. Dávkuje se tedy jednou za 14 dní a méně v závislosti na zátěži mikroorganizmy a teplotě vody.

Aplikace je velice jednoduchá. Požadované množství účinné látky naředěné aplikujeme přímo do vody:
•             Pokud je jezírko prázdné, protože je nové, nebo je na zimu bez vody, dávkujte některý z produktů řady ECODES  POOL den po napuštění nebo usazení kalu a pak následně každých 14 dnů dle tabulky ředění. Při prvním dávkování dávkujte šokovou dávku, v dalších dávkování běžnou dávku. 
•             Pokud je jezírko nebo jiná vodní plocha naplněna celoročně, dávkujte dle návodu každých 14 dní. Před zazimováním a při prvním jarním dávkování dávkujte šokovou dávku. Následně pak po 14 ti dnech běžnou dávku. Při prvním dávkování ve vodním prostředí se účinek objeví za několik dní a to dle zátěže řas a možnosti cirkulace vody v prostředí vodní nádrže (3-6 dní po aplikaci).
•             Pokud je ošetřovaná vodní plocha určena k chovu okrasných nebo chovných ryb, nebo jiných živočichů, kteří dýchají žábry, je nutné, aby byl dezinfekční prostředek řady ECODES POOL naředěn, nejlépe do konve a s takto naředěným produktem rovnoměrně kropte hladinu. Urychlí se tak rozložení účinné látky jak na vodní ploše a tak i v celém objemu vodní nádrže. Tím se zamezí možnosti kontaminování vodních živočichů, především ryb, účinnou látkou v takové míře, že by se snížilo, nebo znemožnilo jejich dýchání ucpáním žáber a zadušení. K tomu dojde jen v případě, že ryba přijde do styku s koncentrovanou účinnou látkou produktů ECODES POOL. Koncentrace, které dodává společnost  BENAX s.r.o., dodává společně s návody na jejich využití a dodržení našeho doporučení v návodech je dostatečnou zárukou, že nedojde ke komplikacím.
•             Produkty mimo to, že likvidují řasy ve vodě, velice účinně likvidují bakterie, viry, plísně, kvasinky atd. Tím se zabraňuje i jejich nechtěnému množení ve vodním prostředí.  

•             Pro čistou vodu bez řas je rovněž důležité čistit hladinu vody a dno od zbytečných nánosů listí, trav a dalšího spadu. Dále doporučujeme fontánky pro cirkulaci vody a její prokysličování, u velkých okrasných vodních ploch je důležitá i některá z druhů filtrace k tomu určená.  

z materiálu fimy BENAX sro., zpracoval     -lekr-

Žádné komentáře:

Okomentovat