úterý 10. března 2015

Zahraniční dovolená a zdravá rodina

Pro mnohé z nás začíná doba plánování letní dovolené, někteří už mají vybráno......

Pokud se rozhodnete pro slunnou dovolenou, určitě věnujete velkou pozornost výběru oblečení a ostatního vybavení tak, aby se vytoužená dovolená vydařila. I přes všechny tyto důkladné přípravy, by jste neměli opomenout velice důležitou věc jako je dezinfekce. Strašné slovo spojené s dovolenou, ale ...............

   Zažívací potíže. Nikdo mě nemůže tvrdit, že tyto příznaky nepoznal sám na sobě, anebo že by se neznal s někým, kdo zažil na své dovolené tyto problémy. V následujících řádcích se budu detailně věnovat okamžiku, kdy v naší dovolené nastane režim akutního ohrožení......

   V podstatě nás může překvapit několik problémů. Problém číslo jedna je průjmové onemocnění a zvracení, jednoznačná příčina je špatné dodržování hygieny v dané lokalitě. Musíte si uvědomit, že do toho dovolenkového ráje přicházíte z jiného světa a tak jak hygienu provádíte doma, tak tady je to hazard se zdravím, zde to prostě nestačí.
    Jen si představte, že by u nás doma na farmáských trzích prodávali naši pěstitelé tak, jak prodávají na trhu třeba v Turecku, Egyptě a nebudu vyjmenovávat ostatní státy protože je to všude stejné. A tak, jak to mají na tržištích, tak to mají všude. Hotely a penziony mohou mít třeba deset hvězdiček, ale každoročně se tam s odpuštění posere a pozvrací hodně rekreantů a pak jsou vám jejich hvězdičky k ničemu, protože určitou část dovolené strávíte cestováním mezi postelí a toaletou.
    A opět si dovolím použít své oblíbené a kouzelné slovíčko PREVENCE. Domácí populace je na ty svoje hygienické podmínky od prvopočátku zvyklá, takže s tou jejich hygienou nemají problém. Bohužel my ano. To že si do zavazadel přibalíme pár flašek na spálení červa, určitě někomu pomůže, ale uvědonte si, že se v tropických lokalitách z červa může vyklubat pořádný had, kterého ani Bolek nespálí a múžeme si tak zkazit i celou dovolenou. Zásada pro nás nejdůležitější, nikdy nevíte, jací lidé obývali prostory před vámi, ale pokud bezmezně důvěřujete personálu, který má na starosti úklid prostor, vaše volba.

Jak na to?
ECODES PROFI ve spreji tyto problémy dokomale vyřeší. Ihned po příchodu do dočasného domova proveďte preventivní nástřik všech ploch, jako jsou kliky u dveří a oken, vypínače od klimatizace, vypínače od světel, umývadla, vany, sprchové kouty a jejich baterie. Nesmíte také zapomenout že v místnosti máte i odpadkové koše, které byly určitě vysypány, ale jestli na nich proběhl nějaký dezinfekční proces toť otázka. A na jejich stěnách se mimo jiné hojně vyskytují veškeré koliformní, neboli fekální bakterie, mezi ně řadíme bakterie E. Coli, campylobacter jejuni, aspergillus fumigatus, ale i choleru apod. Tyto patogeny mohou být nebezpečné, například campylobacter jejuni je jednou z nejrozšířenějších bakterií, která je považována za nebezpečný potravinářský patogen a je původcem přibližně dvojnásobného množství případů střevních onemocnění ve srovnání se známější salmonelou. K infekci stačí minimální množství bakterií a hlavním symptomem infekce jsou průjmová onemocnění, ale mohou se vyskytovat i další příznaky, jako horečka, zvracení, bolesti hlavy a břicha. Objevuje se i druh houbové plísně Aspergillus fumigatus, která ohrožuje osoby s oslabeným imunitním systémem, osoby trpící plicními chorobami nebo astmatem. Tyto popisované bakterie mohou být příčinou jednodenních zvýšených teplot, bolestí hlavy, nebo zvracení a průjmu. Náš imunitní systém se v českých podmínkách s napadením lépe vyrovná, ale v oblastech s vyšší teplotou a vlhkostí vzduchu si nabíháme na pořádná direkt. Velkou pozornost věnujte toaletám a záchodovému prkýnku pokud tam bude, jinak největší protivník jsou pro nás všechna místa kde je provedeno připojení na odpady umyvadla sprchy. U sprchových koutů a toalet bych to vzal komplet i s podlahou. Celou tuto operaci bych raději několikrát opakoval, pokud trávíte na dovolené víc jak týden. Jak jsem již zmiňoval, mají tam jiné a lepší bakterie a viry jak u nás. Určitě bych neopomenul nástřik do prostoru v místnostech a to z toho důvodu, že na rozdíl od ostatních škodlivin v interiéru matrace a roztoči, se mohou mikroorganismy v různých místech vnitřního prostředí kumulovat např. v potrubí vzduchotechniky, nebo klimatizace a ve filtrech čistících zařízení a v nádržkách zvlhčovačů. Asi by se nenašel nikdo kdo by se odvážil opanovat, že to tak není.
   Problém číslo dva je opalování. Skočíme si k moři a na sluníčko a to je další nebezpečí, co může nastat. To, že dobře neodhadneme intenzitu slunečních paprsků a večer, nebo následující den ráno pak sháníme na snídani bílý jogurt a nebo jiný záchranný pás je také realita. Opět je tu důmyslný rytíř jménem ECODES. Dokonalý pomocník při spáleninách, vyzloušeno to mám osobně,  :-) neosmahl jsem se sice u moře, ale popáleny od žhavých předmětů jsou daleko hoší jak od sluníčka. A popáleninu co se za normálních okolností hojí třeba týden, jsem dokázal ošetřit za tři dny. Na spálenou pokožku sprejem nanesete ECODES a necháte působit, tekunina se rychle vstřebá a dochází k rychlé regeneraci spálené pokožky. Nikomu to nepřeji, ale pokud se to někomu podaří, tak by jste měli mít u sebe svůj preventivní ECODES, tak jak máte třeba zubní pastu nedo toaletní papír.

Takže pokud se letos chystáte na teplou dovolenou přeji krásné zážitky s preventivním rytířem ECODES.  -lekr-



Žádné komentáře:

Okomentovat